Veel gestelde vragen

Et voloris nossi nonsectaquid es perore sequi corum re dolum audigen dendel intiam fugiaspe earciamus.

Heb ik recht op een BPV-/stagevergoeding?

In de cao’s van de volgende branches is opgenomen dat stagiairs recht hebben op een stagevergoeding:

  • Retail Non food
  • Meubel en Interieurbouw

In beide cao’s is vermeld dat stagiairs een stagevergoeding ontvangen van (minimaal) €250,- per maand op basis van vijf dagen per week. Stagiairs die in deeltijd stagelopen ontvangen de stagevergoeding naar rato van de omvang van de stage. Stagiairs die een snuffelstage doen ontvangen geen stagevergoeding.

Voorwaarde voor het ontvangen van bovengenoemde stagevergoeding is dat studenten hun BPV doen bij een werkgever die onder de werkingssfeer van een van beide cao’s vallen. Dit betekent in de praktijk dat studenten van de volgende BOL-opleidingen aanspraak kunnen maken op bovengenoemde stagevergoeding:

  • Retailmedewerker Woonbranche
  • Retailspecialist Woonbranche
  • Interieuradviseur
  • Meubelmaker / (scheeps)interieurbouwer
  • Allround meubelmaker / (scheeps)interieurbouwer
  • Ondernemend meubelmaker / (scheeps)interieurbouwer
  • Werkvoorbereider meubelindustrie / (scheeps)interieurbouwer
  • Technisch leidinggevende

Als je bijvoorbeeld een BPV doet bij een architectenbureau, doe-het-zelfzaak of bouwmarkt dan is de stagevergoeding niet van toepassing, omdat deze bedrijven niet onder de werkingssfeer van bovengenoemde cao’s vallen.

De verwachting is dat andere sectoren zullen volgen in deze ontwikkeling. Zodra daar iets over bekend is, laat het HMC dit weten aan haar studenten.

Voor elke BPV geldt overigens dat stage lopen jou geen geld mag kosten. Als je extra kosten moet maken voor een BPV, bijvoorbeeld omdat je moet reizen of omdat je duur gereedschap of software moet aanschaffen, dan moet je daarvoor een vergoeding krijgen van het bedrijf waar je BPV loopt.

Welke verzekeringen heb ik nodig voor de BPV?

Voor de BPV heb je twee soorten verzekeringen nodig:

  • Schadeverzekering
  • Ongevallenverzekering

Klik op de verzekering om meer informatie hierover te lezen.

Moet ik het melden als ik medicijnen gebruik?

Gebruik je medicijnen die van invloed kunnen zijn op het goed kunnen functioneren c.q. bedienen van machines dan moet je dat vooraf aangeven bij de praktijkopleider van het BPV-bedrijf.

Moet ik tijdens mijn BPV nog naar school?

Er zijn BPV-periodes waarin je een terugkomdag (vaste dag per week of eenmalig) op school hebt. Dat zijn verplichte schooldagen!

Wat doe ik als ik ziek ben tijdens de BPV?

Als je ziek wordt tijdens je BPV moet je dat meteen op de eerste dag van je ziekte vóór 09.00 uur melden door te bellen (en niet door te appen) naar het BPV-bedrijf en het HMC. Als je weer beter bent, dan meld je dit vóór 09.00 uur op de betreffende dag bij het HMC. Registreer ziektedagen ook in de urenregistratie van B3net.

Alle verzuim (door ziekte of vanwege andere oorzaken) moet worden ingehaald! Dit kun je doen door je vakantiedagen in te zetten of door extra dagen te werken als dit mogelijk is bij het bedrijf waar je BPV loopt. In speciale gevallen neem je contact op met je studiecoördinator.

Hoe zit het met (school)vakanties tijdens de BPV?

In principe ben je ook tijdens de BPV student van het HMC en heb je recht op de schoolvakanties. Het is echter mogelijk om in overleg met je praktijkopleider en je BPV-begeleider van het HMC afwijkende vakantiedagen af te spreken. Werken tijdens schoolvakanties zal met name gebeuren als bedrijven in de vakantie bijzondere openingstijden hebben. Wees flexibel, want een bedrijf heeft de inzet van al zijn mensen hard nodig in sommige perioden. Neem in overleg je vakantiedagen op een ander moment op. Belangrijk: je mag geen stage lopen in de periode vanaf een week na de start van de zomervakantie tot een week voor het begin van het nieuwe schooljaar. Je bent dan namelijk niet via het HMC verzekerd! Lees hier meer over de uitgangspunten voor het opnemen van vakantie.